Před opravou Benešova mostu upraví kraj důležitou křižovatku pod ústeckou Větruší

21. prosinec 2023 15:00

Už příští rok začne dlouho plánovaná oprava Benešova mostu v Ústí nad Labem. Jako první postaví dělníci provizorní lávku pro pěší přes řeku, pak přijde na řadu oprava vlastního mostu. Kvůli tomu musejí Ústečané počítat do konce roku 2026 s dopravními komplikacemi. Celou situaci by měl usnadnit zákaz pro nákladní auta nebo podpora městské hromadné dopravy. 

„V roce 2024 dojde k postavení lávky, na kterou budou převěšeny všechny sítě ze stávajícího motu. V letech 2025 a 2026 dojde k samotné rekonstrukci mostu. Věříme, že na konci roku 2026 bude hotovo,“ představil základní harmonogram opravy Benešova mostu krajský radní Tomáš Rieger z ODS.

V souvislosti s rekonstrukcí budou muset lidé počítat hlavně s dopravními komplikacemi. Ty přijdou ale zřejmě až za rok. Do té doby se musí dokončit některé úpravy objízdných tras.

„Chceme preferovat veřejnou dopravu a veškerou osobní dopravu hnát na okružní křižovatku pod Větruší. Ta kvůli tomu projde rekonstrukcí – ta je naplánovaná na první polovinu příštího roku. Dojde k úpravě vedoucí ke zvýšení bezpečnosti na této křižovatce,“ přibližuje Jindřich Franěk z krajského odboru dopravy.

Do Ústí nad Labem nebudou smět po dobu rekonstrukce mostu nákladní auta

Právě pod Větruší se má zvýšit kapacita odbočky od dálnice na Děčín. Dopravě ve městě má pomoci i zákaz nákladních aut.

„Nákladní doprava by, i kvůli rekonstrukci mostu Dr. Edvarda Beneše, ale hlavně kvůli rekonstrukci mostu na silnici I/62 v Mojžíři, měla směřovat přes opravenou a nově zrekonstruované mosty na silnici I/13 Jílové – Libouchec,“ dodává Franěk.

Z Benešova mostu zůstane po opravě v podstatě jen známý oblouk.

„Počítá se s odstraněním předpolí, následně bude most vyzdvižen – tak, abychom mohli zahájit odstranění mostovky a provést zpevnění oblouku. Bude také probíhat rekonstrukce opěr, poté bude vrácena zpět mostovka v novém provedení, vše bude zabetonováno, vráceno na místo a spuštěno,“ shrnul za stavebníky Pavel Kuděj.

Oprava zásadní spojnice středu krajského města a čtvrti Střekov vyjde kraj na téměř 630 milionů korun. Část peněz by mohl kraj na opravu získat z dotací.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související