Šlehačkový beránek

Komu nevoní jehněčí, zato ale rád mlsá...

Ingredience
  • 4 vejce
  • 1 šlehačka
  • asi tři čtvrtě hrnku cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • tuk a mouka do formy
  • cukr moučka na posypání, rozinky na oči

Postup:

  1. Opravdu poctivě vymažeme a vysypeme formu.
  2. Elektrickými metličkami vyšleháme vejce s oběma cukry do pěny a vmícháme šlehačku.
  3. Postupně přišleháváme mouku s prosátým kypřicím práškem.
  4. Těsto vlijeme do připravené formy a dáme do středně předehřáté trouby péci – 175-180 stupňů Celsia, pečeme asi 45-50 minut, uděláme test špejlí, je-li těsto propečené.
  5. Zchladlého beránka pocukrujeme, přidáme oči z rozinek nebo kapky čokoládové polevy, ozdobíme červenou mašlí a naaranžujeme s kraslicemi.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.