Šlehačkový beránek
Komu nevoní jehněčí, zato ale rád mlsá...
Ingredience
- 4 vejce
- 1 šlehačka
- asi tři čtvrtě hrnku cukru
- 2 vanilkové cukry
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek
- tuk a mouka do formy
- cukr moučka na posypání, rozinky na oči
Postup:
- Opravdu poctivě vymažeme a vysypeme formu.
- Elektrickými metličkami vyšleháme vejce s oběma cukry do pěny a vmícháme šlehačku.
- Postupně přišleháváme mouku s prosátým kypřicím práškem.
- Těsto vlijeme do připravené formy a dáme do středně předehřáté trouby péci – 175-180 stupňů Celsia, pečeme asi 45-50 minut, uděláme test špejlí, je-li těsto propečené.
- Zchladlého beránka pocukrujeme, přidáme oči z rozinek nebo kapky čokoládové polevy, ozdobíme červenou mašlí a naaranžujeme s kraslicemi.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.